Agenda

Komende evenementen

feb
26
di
Cultuur in Zicht ‘De Naakte Waarheid’.
feb 26 @ 10:00 – 12:00

Cultuur in Zicht

De Naakte Waarheid,

Expositiet in Rijksmuseum Twente

Mevr. Anjette van de Ven

 

Met de expositie ‘De Naakte Waarheid’ duikt het ‘Rijksmuseum Twente’ in de geschiedenis van de Europese waarden, om te zoeken naar antwoorden op de vragen “wie zijn wij en hoe zijn we geworden wie we zijn?”

 

Aan de hand van voorstellingen van ’het naakt’ zien we ontwikkelingen van de West-Europese identiteit en hoe de kijk op de wereld verandert. ‘De naakte mens’ van deze tentoonstelling is bovenal een metafoor voor de ‘Europese mens’ in zijn zoektocht naar vrijheid.

 

 

Introducees zijn welkom!

 

 

 

mrt
12
di
Cultuur in Zicht ‘Eileen Gray, eerste vrouwelijke architect en designer’.
mrt 12 @ 10:00 – 12:00

Cultuur in Zicht

Eileen Gray,

eerste vrouwelijke architect en designer

Dhr. Evert Jan Geerdes

Eileen Gray, in 1878 in Ierland geboren, volgt haar teken- en schilder opleiding in Londen en maakt reizen naar o.a. Parijs. Zij raakt geïnteresseerd in Japanse laktechnieken, werkt voor verschillende ateliers en volgt lessen bij een tweetal Parijse kunstacademies. In 1907 begint zij een eigen atelier in Parijs. Zij ontwerpt en vervaardigt kamerschermen, tapijten en meubelen. Eerst ‘Art Nouveau’, later uiterst modern. Bekend zijn haar ‘Kano’ligstoel en ‘Drakenstoel’.

In 1925 ontwerpt zij haar villa ‘E1027’ aan de Franse Rivièra, een prachtig voorbeeld van een modern en tijdloos design, inclusief interieurs, meubelen en tapijten. Recentelijk is deze geheel gerenoveerde villa voor het publiek toegankelijk. Zij raakte na de tweede wereldoorlog in vergetelheid en overleed in 1976. Nu brengen haar meubelen recordbedragen op.

Introducees zijn welkom!

 

 

 

mrt
26
di
Cultuur in Zicht ‘Bartholomeus Breenbergh’.
mrt 26 @ 10:00 – 12:00

Cultuur in Zicht

Bartholomeus Breenbergh,

geboren in Deventer, maar onbekend in Nederland

Het verhaal over deze in 1598 te Deventer geboren kunstschilder laat u ervaren hoe hij zich ontwikkeld heeft tot een van de voorlopers van de ontwikkeling van het landschap. Tussen 1619 en 1629 deed hij zijn inspiratie op in Rome, waar hij een van de oprichters was van de ‘Bentvueghels’, een groepering van Nederlandse en Vlaamse kunstschilders, die bijna 100 jaar heeft bestaan. Via een betrekking bij de adellijke familie Orsini kwam hij tot grote ontwikkeling in zijn manier van tekenen. Beelden uit die periode krijgen, na terugkeer naar Nederland, regelmatig een prominente plek in zijn schilderijen met Italiaanse landschappen.

Van 17-10-2020 tot 11-01-2021 zal er in ‘Museum De Waag’ een
tentoonstelling plaatsvinden met een variatie uit zijn grafische werk, tekeningen en schilderijen.

Introducees zijn welkom!

 

apr
9
di
Cultuur in Zicht ‘Thema nog onbekend’.
apr 9 @ 10:00 – 12:00
Cultuur in Zicht 'Thema nog onbekend'. @ Sociëteit De Hereeniging | Deventer | Overijssel | Nederland

Cultuur in Zicht

Thema nog onbekend

Introducees zijn welkom!